TOP 5 suveniruri românești de care orice turist s-ar îndrăgosti

top 5 suveniruri
Așteptăm cu sufletul la gură concediul pentru a pleca în vacanțe. Suntem nerăbdători să descoperim lumea, să vizităm cele mai populare destinații, să cunoaștem culturi noi și totuși uităm să vizităm România, România noastră. Cei care încă îi amintesc cât este de minunată sunt străinii. Ei o iubesc, o apreciază, o laudă pentru că au de ce. Iată care sunt suvenirurile de care orice turist în România s-ar îndrăgosti pe loc.

Eu îmi iubesc țara. Cred că am dobândit asta din familie. Tatăl meu este poate cel mai mare patriot pe care l-am cunoscut vreodată. Totuși, sunt o grămadă de locuri pe care încă nu le-am văzut în România, iar când spun asta nu mă refer la zone mai puțin cunoscute. De exemplu nu am fost niciodată în Iași, cu toate că mi-am plănuit de multe ori. Am străbătut în schimb Italia în lung și în lat. Am vizitat multe locuri minunate, iar frigiderul meu este plin de amintiri. Apropo, tu ai o colecție de magneți de frigider?

Mi-am dat seama că fac ceva greșit în seara în care așteptam cu sufletul la gură să ajung în Marea Britanie. Urma să vizitez pentru prima dată Londra. Eram în sala de așteptare a Aeroportului Internațional Henri Coandă, numărând minutele până la decolare. În jurul meu români, dar mult mai mulți englezi. Știi care era diferența dintre noi? Noi stăteau plictisiți pe scaune, englezii mișunau pe la buticurile din jurul nostru. Ce mi-a atras atenția a fost că aproape toți au intrat în același magazin. Era un magazin cu produse tradiționale românești, Art&Craft Design, care până atunci nu mi-a atras atenția.  M-am ridicat de pe scaun și am intrat și eu. Voiam să văd ce i-a dat pe spate.

Așa mi-am dat seama că uitasem efectiv de România mea și am avut chiar mustrări de conștiință pe tema asta.  Îi vedeam atât de încântați de tot ce se afla acolo și eu eram nerăbdătoare să dau 5 lire pe un magnet de frigider pe care scrie „London”.  Așadar, iată cinci suveniruri românești pe care străinii le adoră.

1. Farfurie din Ceramică de Horezu – o găsești aici.

2. Ie Tradițională – o găsești aici

3. Cutii de Bijuterii – le găsești aici.

4. Mascote folclorice – le găsești aici.

5. Glob Castelul Bran – îl găsești aici.

Acum înțelegi ce le-a furat ochii străinilor? E bine de știut, totuși, că cei de la Art&Craft nu se laudă doar cu produsele de artă populară. Au și o serie de colecții proprii cum ar fi Vlădut’s Story, Via Delice, Transylvania, Bloody Famous sau I love Ro. De altfel poți comanda chiar pachete corporate care te vor scoate din încurcătură atunci când trebuie să cumperi un cadou important. Cui nu i-ar plăcea să primească așa ceva?
Să știi că poți să mergi și tu în magazinele lor. Nu au doar în Aeroporul Henri Coandă, ci în aproape toate aeroporturile din țară. Așa că dacă ești din București, Târgul Mureș, Sibiu, Cluj Napoca, Craiova, Timișoara sau Constanța și ajungi prin aeroport, nu ezita să intri. Sigur vei găsi ceva care să-ți placă.

Eu trebuie să recunosc că m-am îndrăgostit de ia tradițională. Nu doar că este minunată, dar a fost și una dintre cele mai în vogă ținute ale anului trecut. De fapt, ia e potrivită oricând, indiferent de ce spun criticii de modă. Știi care e semnificația spirituală a iei? Pe vremuri se spunea că ia te protejează de spiritele rele sau chiar de farmece. Fetele primeau în semn de moștenire de la bunicile lor o ie, dar și arta meșteșugului popular. După ce învățau să coase manual, fetele spuneau obligatoriu o rugăciune înaintea de a începe să coase.

Cam interesant, nu? Cred că aș putea să stau ore întregi ascultând astfel de povești. Până una alta, hai să îți arăt câtă muncă se ascunde în spatele iei tradiționale românești.

Și pentru că astăzi mi-am propus să vorbesc doar despre România, vreau să o mai laud. Îmi amintesc de vremurile în care eram încă prin liceu. Aproape în fiecare an în vacanța de Paște o vizitam pe mătușa mea care avea o casă în vârful dealului, într-un sătuc din inima Ardealului. Acolo am văzut pentru prima data în viața mea arta încondeiatului. Am și încercat de câteva ori și spre surprinderea mea nu m-am descurcat prea rău. Dacă ești interesat să cumperi un cadou de genul ăsta, nu pot să mă abțin să nu-ți recomand din nou Art&Craft. Găsești aici o mulțime de ouă încondeiate manual.

Nu știu dacă ai văzut vreodată cum se încondeiază un ou. E o muncă extrem de grea, trebuie să ai multă multă răbdare, dar cu toate acestea este probabil una dintre cele mai ideale modalități de relaxare. Iată câteva imagini care pe mine cel puțin m-au fermecat.

În concluzie, hai să o iubim mai mult, să o lăudam, să ne mândrim cu ea. E țara noastră și are prea multe bogății ca s-o dăm uitării. Te iubesc, România și o fac în fiecare zi, nu doar de 1 Decembrie. Prin această cale aș vrea să le mulțumesc celor care reușesc să ne amintească de casa noastră, de România noastră.

PHOTO CREDITS: ANA DUMITRU
CITEȘTE ȘI:

Berlin, ghid de călătorie! Tot ce trebuie să știi despre viitoarea ta vacanță

Te iubesc, 2017! TOP 5 lucruri pe care trebuie să le faci la început de an!

Sore, primul Crăciun în trei! Interviul Săptămânii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *