De ce toate avioanele sunt albe?

de ce toate avioanele sunt albe
De ce toate avioanele sunt albe? Bună întrebare. Te-ai întrebat vreodată asta?  Tind să cred că nu, asta pentru că nici eu nu am făcut-o. Totuși, există câteva explicații și sunt cu adevărat verosimile.

Am călătorit de o grămadă de ori cu avionul și totuși nu ne-am pus niciodată această întrebare. De ce avioanele sunt albe? Iată răspunsul:

14628128_1209911805722279_299523982_n

În primul rând există un avantaj termic. Albul reflectă razele soarele, pe când o altă culoare ar absorbi imediat căldura. Mai mult decât atât, culoarea albă ajută la menținerea temperaturii scăzute în interiorul aeronavei. Un obiect alb reflectă toate lungimile de undă ale luminii , astfel încât lumina nu este transformată în căldură. Pe de altă parte, un obiect colorat absoarbe mai multe lungimi de undă de lumină și le transformă imediat în căldură.

Un alt motiv este faptul că albul nu se estompează. Orice altă nuanță  s-ar estompa rapid din cauza altitudinilor mari și ale condițiilor atmosferice. Toate vopselele colorate vor dispărea în cele din urmă de la expunerea solară, în special expunerea la soare la 30.000 de picioare.

Și asta nu este tot! Albul este mai vizibil. De asemenea, albul ajută personalul de la sol să identifice mai ușor posibile fisuri, urme de lovituri sau orice alte daune de suprafață, care ar putea fi cu greu observate pe alte culori. Multe avioane sunt deținute în mod direct sau indirect de către guvern sau alte mari corporații. Termenii și condițiile de închiriere a unei aeronave presupun interzicerea schimbării culorii, pentru a putea fi revândute mai ușor.

Totuși, există și avioane colorate. Înainte să le vezi, iată ce presupune vopsirea unei aeronave!

766286d6-7093-47d6-afdf-9dccbde7bfb3 colorful-planes-mango-06102013-09 most-colorful-planes-inthe-world-14

 

 

 

 

2 thoughts on “De ce toate avioanele sunt albe?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *