La pas prin Kazimierz, cartierul evreiesc din Cracovia

kazimierz
Kazimierz este locul perfect pentru cateva ore ilustrate de istorie. Aici poti sa vizitezi fabrica lui Schindler, poti sa te plimbi pe strazile care au fost platourile de filmare ale filmului cu acelasi nume si bineinteles sa vizitezi Muzeul Evreiesc.

Daca esti pasionat de istorie si stii cate ceva despre Al Doilea Razboi Mondial, despre Holocaust sau despre incercarea lui Hitler de a distruge toti evreii, Kazimierz este, categoric, cartierul pe care trebuie sa-l vizitezi daca ajungi in Cracovia.

Noi am citit despre atrocitatile facute de Hitler cu cateva zile inainte de a ajunge in Cracovia, iar primul punct turistic in care ne-am oprit a fost acest cartier evreiesc. Aici locuiau evreii dupa ce au fost alungati din Cracovia. Pe atunci, ei au transformat acest cartier intr-un oras, avand propria primarie si piata.

Am facut vreo 35 de minute din centrul medieval al Cracoviei pana in Kazimierz, asa ca imediat dupa ce am ajuns in piata, am cautat un loc in care sa bem ceva rece si sa ne odihnim. Ne trezisem la cinci dimineata si aveam deja vreo 10 km parcursi.

 

 

Dupa ce am mai prins curaj, am pornit spre Muzeul Evreilor. Pe strazi, insa, am vazut asta.

 

Aici istoria isi spune cuvantul. Cartierul iti trezeste niste sentimente parca de frica, soc si compasiune, toate adunate la un loc. In timp ce ne plimbam, citeam despre evreii care au locuit aici. Probabil si asta a facut ca vizita noastra in Kazimierz sa fie atat de profunda.

Evreii care locuiau aici erau in mare parte mestesugari, comercianti, artisti, profesori. Cand a inceput Al Doilea Razboi Mondial cartierul a fost grav avariat. Hitler si-a dorit sa distruga rasa evreiasca, ba chiar voia sa infiinteze in Kazimierz un muzeu numit „Muzeul Rasei Disparute”. Din trecut s-au pastrat multe cladiri monument, dar multe case au devenit nelocuibile sau ruine.

Am stat aproape o ora in „Muzeul Evreilor”. Nu este mare, dar este fascinant. Am aflat ca nazistii dupa ce au invadat Cracovia au transformat un cimitir evreiesc intr-o statie de autobus. Au folosit crucile de piatra ale mormintelor pentru a asfalta drumul si a construi la statiile.

 

 

Dupa „Muzeul Evreiesc” am ajuns la Fabrica lui Schindler care, din pacate, era inchisa, asa ca nu am reusit sa o vizitam.

Majoritatea obiectivelor turistice sunt inchise lunea. Daca stiam asta, imi organizam altfel vacanta. Asadar, daca vizitezi Cracovia, sa tii cont de asta.

Oskar Schindler a salvat de la Holocaust aproximativ 1200 de evrei, angajandu-i in fabricile sale. Asa si-a risipit toata averea, salvand muncitorii evrei de la gazare. Dupa razboi Schindler a fost ajutat financiar de organizatiile evreiesti.

 

 

Citeste si:

Road trip de 2500 km! Vizitam trei tari intr-o saptamana

Prima zi in Praga | Jurnal de calatorie

Photo shooting la 5 dimineata in Praga

 

One thought on “La pas prin Kazimierz, cartierul evreiesc din Cracovia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *