Am fost la Auschwitz | My Kind Of Paradise

Cu cat ne apropiam de portile Auschwitzului cu atat eram mai tacuti. Erau ca niste porti ale destinului. Aici s-au despartit mame de copii, soti de sotii, frati de surori. „Arbeit macht frei” sau „Munca te elibereaza” au fost ultimele cuvinte de speranta pe care peste un milion de oameni le-au auzit.

Am stat aproape trei ore la coada ca sa vizitam Auschwitzul. Toti aici, dar in urma cu 75 de ani, oamenii stateau la coada pentru a fi omorati. Ce ironie.

Am ales sa ne alaturam unui grup pentru ca ne-am dorit sa vizitam Auschwitzul cu ghid turistic. Poti sa o faci si singur, dar daca iti doresti sa intelegi cu adevarat ceva, iti recomand sa apelezi la un ghid.

N-am sa-ti povestesc ce s-a intamplat la Auschwitz. Daca ai ajuns sa-mi citesti articolul inseamna ca stii cate ceva despre aceste lagare de concentrare. Am sa-ti povestesc cateva detalii pe care le-am aflat de la ghidul nostru care pe mine m-au tulburat profund.

Toate fotografiile expuse la Auschwitz sunt reale. O tanara care isi cauta de mancare a gasit un aparat foto in care erau stocate toate aceste fotografii. Nici astazi nu se stie cine le-a facut pentru ca fotografierea era interzisa chiar si pentru soldatii nemti.

Au ales sa construiasca lagarele de concentrare la Auschwitz pentru ca aici era un nod de cale ferata foarte dezvoltat, avand 44 de linii paralele. Asta facilita transportul unui numar foarte mare de oameni din intreaga Europa.

 

Peste 1.300.000 de oameni au fost omorati aici, iar 90% dintre ei au fost evrei. Cand au fost adusi aici, criminalii au primit putere maxima. Ei erau responsabili de linistea si disciplina din Auschwitz. Daca voiau sa omoare, puteau sa omoare. Practic, puteau sa faca ce vor. „They had full power!”

 

 

Exista si o orchestra feminina la Auschwitz. Membrii erau femeile prizoniere care au fost scutite de moarte, dar si de munca obisnuita din tabara pentru a canta pentru ceilalti.

 

 

Toate cladirile au fost construite de prizonieri. Majoritatea dormeau pe jos, unul peste celalalt, fara perne si fara paturi.

 

 

Majoritatea copiilor erau omorati cum ajungeau la Auschwitz. Unii, insa, erau folositi pentru experimente medicale, in special gemenii.

 

 

Infometarea era cea mai lunga moarte. Ii tineau inchisi in inchisorile de la subsol fara apa si fara mancare. Dura aproape doua saptamani sa moara, iar daca nu mureau li se injecta pesticid in inima.

 

 

Gazarea dura aproximativ 30 de minute. Dupa ce mureau, erau arsi. Scopul era de a distruge orice dovada a acestui genocid.

 

 

Au existat oameni care au reusit sa evadeze, dar de departe cea mai spectaculoasa evadara a fost a unui barbat care a fost trimis la munca in afara Auschwitzului. A omorat soldatul neamt care il pazea, i-a furat hainele si masina si a fugit. Norocul vietii lui a fost ca vorbea perfect limba germana, iar cand a ajuns la ultima poarta care ducea spre Cracovia, le-a ordonat paznicilor in limba germana sa deschida. Barbatul a murit anul trecut la varsta de 98 de ani.

 

 

Citeste si:

La pas prin Kazimierz, cartierul evreiesc din Cracovia

Cracovia, apogeul calatoriei noastre | My Kind Of Paradise

Road trip de 2500 km! Vizitam trei tari intr-o saptamana

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *