Amsterdam, aici am aflat ce înseamnă legalizarea drogurilor și a prostituției.

Amsterdam
E orașul lalelelor, dar pe străzi miroase a marijuana. E o altă Veneție, dar unde dragostea costă. De fapt, e un oraș mic care descrie o lume mare. Aici se întâmplă tot ce se întâmplă în alte locuri, însă fără perdea.

Nu cred că are rost să mai precizez faptul că în Olanda drogurile și prostituția sunt legale. Știam unde merg, dar nu mă interesează niciunul dintre cele două capitole, așa că nu am dat prea mare importanță. Auzisem în nenumărate rânduri că orașul este superb, așa că l-am pus pe „my wishlist”.

Înainte de a scrie ghidul de călătorie pentru Amsterdam, am decis să-ți împărtășesc impresiile mele despre cele două subiecte care au făcut orașul să se numere printre cele mai controversate.

Am aflat cu adevărat ce înseamnă legalizarea drogurilor și a prostituției în momentul în care am ajuns în Amsterdam. De fapt, am văzut cu ochii mei în ce lume trăim. Ce se întâmplă acolo se întâmplă cam peste tot, însă de aici nu prea vezi și nu prea auzi. Diferența dintre Olanda și restul țărilor este faptul că „distracția” lor se impozitează.

Legalizarea prostituției:

Am ajuns într-o seară în celebrul cartier „red-light district”. Toți am auzit că există în Amsterdam un cartier zis „cartierul roșu” unde femeile stau în vitrină și își așteaptă clienții. Eram curioasă cum arată, trebuie să recunosc. Practic, de aceea m-am dus. Era aproximativ ora 22:00 și eu împreună cu iubitul meu și alți doi prieteni ne plimbam printre femei aproape goale care intrau în discuții cu bărbații care treceau pe lângă ele, încercând să-i ademenească.

Pentru cei care nu au fost încă în Amsterdam, trebuie să precizez faptul că imaginea este de-a dreptul șocantă.

Abia atunci înțelegi ce înseamnă de fapt să te vinzi. Mă uitam la ele și mă întrebam cum au ajuns acolo. Sunt forțate să rămână, o fac de plăcere, banii pot înlocui principiile, dorm bine noaptea, nu au mustrări de conștiință, părinții lor știu unde sunt, copiii lor ce zic sau ce-ar spune? Multe, multe întrebări mi-au trecut prin cap. Știu, există prostituate peste tot, le văd uneori pe marginea drumului când plec de la București spre Oradea. Totuși, nu le văd în fiecare zi și nu le văd în vitrină, asemenea unor produse de vânzare. Se spune că e cea mai veche meserie din lume, așa că nu știu dacă este un lucru rău sau bun faptul că Olanda a legalizat-o. Nu vreau să mă pronunț pe tema asta. Voiam doar să menționez faptul că deși știam unde merg, m-a afectat extrem  de tare. N-aș vrea să mai ajung acolo, fără nicio glumă. E prea trist.

Legalizarea drogurilor:

În ceea ce privesc drogurile, dacă m-aș fi născut fără miros și n-aș fi știut că în Olanda consumul de droguri ușoare este permis, nu mi-aș fi dat seama. N-am văzut bărbați care se leagănă pe picioare, n-am văzut femei căzute pe jos, n-am văzut pe nimeni vomitând. Spun toate lucrurile astea pentru că majoritatea se așteaptă, probabil, ca Olanda să fie un fel de „Sodoma si Gomora”, chiar și eu m-am așteptat într-un fel sau altul. Nu, nu este, dimpotrivă. Oamenii sunt foarte liniștiți, foarte prietenoși, foarte deschiși, găsești polițiști patrulând la fiecare colț de stradă. Am călătorit destul de mult la viața mea și pot să spun cu sinceritate că deși Amsterdamul este cunoscut pentru „rele”, așa cum le numim noi, m-am simțit în siguranță acolo, chiar mult mai în siguranță decât în Milano de exemplu sau în multe alte orașe pe care le-am vizitat.

Cu toate acestea, olandezii nu sunt deloc fruntași la consumul de droguri. În mare parte cei care consumă acolo sunt turiștii. Evident, povestea fructului interzis.

Nu am scris acest articol ca să denigrez orașul, dimpotrivă. Am stat o săptămână în Amsterdam și nu m-am plictisit deloc. Am vizitat o grămadă de locuri frumoase, m-am plimbat cu barca pe canale, am mâncat în câteva locații geniale, m-am plimbat o zi întreagă cu bicicleta, mi-am petrecut o după-amiază într-un parc, pe marginea lacului. Sunt foarte multe locuri de vizitat aici.

De fapt, am scris acest articol pentru cei care consideră că dacă nu sunt interesați de droguri și prostituție, nu au ce căuta în Amsterdam. Greșit! Este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat până acum, iar dacă ai avut până acum senzația că nu e pentru tine, să știi că e. E pentru oricine vrea să vadă un oraș minunat, organizat, curat și chiar liniștit. Singurul loc pe care n-ar trebui să-l vizitezi în Amsterdam, dacă îl vizitezi împreună cu cei doi copii este „Red-Light District”. Spun asta în ciuda faptului că am văzut multe familii cu copii, plimbându-se printre vitrinele prostituatelor. Eu, personal, nu mi-aș lăsa copilul să vadă așa ceva.  Dacă pe mine m-a afectat, cum n-ar afecta un copil?

În concluzie, e bine să vezi lumea exact așa cum e. Cred că e bine să fii realist, să știi de ce să te ferești, să vezi cu ochii tăi ce înseamnă să trăiești o viață fără principii. Aici mă refer din nou la prostituatele din „Red-Light District”. Cred că simți și tu cât de tare m-a afectat toată povestea asta.

M-am întors acasă fericită pentru că aici văd și aud rar. Probabil fix acum, în momentul în care eu scriu acest articol (ora 22:12), o prostituată încasează banii de la unul dintre clienți și se pregătește pentru următorul. Știu că se întâmplă asta, dar nu o văd, așa că în lumea mea ea nu există. Da, repet, e bine să fii realist, dar eu prefer să rămân în globul meu de cristal. Aici unde merg la muncă îmbrăcată decent, unde îmi sună alarma dimineața nu seara, unde știu că orele de muncă sunt trepte mici spre succes, unde am niște visuri pe care sper să le realizez, unde familia este pe primul loc, unde știu că pot să-mi fac părinții mândri, unde mă pregătesc să fiu mireasă. Aici îmi place să trăiesc!

Citește și:

Cappadocia, cel mai frumos loc pe care l-am văzut vreodată!

Roma, văzută prin ochii unui localnic! Ghid de călătorie!

Milano Travel Diary!

5 thoughts on “Amsterdam, aici am aflat ce înseamnă legalizarea drogurilor și a prostituției.

 1. F frumos descris si realist in acelasi timp. Sunt si eu de acord cu ce ai mentionat, plus ca sunt si mamica de 1an 😊.

  Felicitari pt blog si multumim pt impartasire. 😍

 2. Atata timp cat articolul este public bănuiesc că este expus atât pentru a fi lăudat cat si criticat.
  In opinia mea se vede clar amprenta mentalității comuniste de a percepe lucruri .
  Prostituția este totuși cea mai veche meserie din lume,doar ca anumite popoare o legalizeaza si o tolerează prin capacitatea lor.
  La noi câte femei nu se prostituează sau au relații strict din interes financiar care in opinia mea e acelasi lucru?Adică se vând doar ca folosesc alta strategie de marketing.
  Oricum daca nu stiai 90% dintre prostituate sunt tot românce sau din Europa de est.
  In ceea ce privește legalitatea drogurilor de fapt e vorba de marijuana, e clar ca habar nu ai ce e si ce efecte are.Alcoolul este mult mai nociv si mai periculos.
  Oricum in Bucuresti cumperi iarba mult mai usor decat in Amsterdam si chiar mai ieftin,doar calitatea diferă.
  Si ca de final,nu doar in Amsterdam există red light district.,vezi Hamburg , Frankfurt etc….
  Scuze pentru critica adusă dar privești lucrurile superficial si doar dintr-un unghi.

  1. Buna, Vio! Normal ca accept orice comentariu, indiferent daca imi suna bine sau nu. Daca citesti cu atentie acest articol am scris foarte clar ca nu vreau sa dau eu verdicte, ca e bine sau nu e bine sa legalizezi drogurile usoare sau prostitutia. Pe de alta parte, am mentionat si faptul ca ceea ce se intampla in Olanda se intampla peste tot, singura diferenta fiind faptul ca in Olanda drogurile si prostitutia sunt impozitate. Am mentionat aceste lucruri. Pe ceea ce am insistat eu este faptul ca e bine sa fii realist, sa stii ca aceste lucruri se intampla peste tot, dar eu prefer sa traiesc in lumea mea, aici unde nu vad si nu aud atat de usor. ☺️ Iti doresc o zi frumoasa!

  2. Vio, daca prostitutia si marijuana sunt legale si la ‘vedere’ acolo nu inseamna ca trebuie sa si fim de acord cu ele. Faptul ca la noi sau oriunde in lume se gasesc e o alta discutie. De ce pleaca iarasi romancele noastre sa practice meseria asta e f simplu, corespund criteriilor…lipsa educatiei isi spune si aici cuvantul (si aici ma refer la numarul atat de mare de romance care practica „meseria” asta). Si da, o fi marijuana cel mai usor drog si cica nu creeaza dependenta, dar si consumat in exces dauneaza (si nu vorbesc aici de marijuana medicinala) si stiu ca trebuie luate multe alte aspecte in considerare (frecventa, calitatea, varsta celui ce o consuma etc.). Daca a fi contra acestor practici inseamna a avea o gandire comunista, atunci ma alatur si eu Ralucai.
   Numai bine, Andrea. ✌

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *